fbpx

5 грешки, които да не допускате, когато правите ремонт

5 грешки, които да не допускате, когато правите ремонт

       Всеки прави ремонт на жилище поне два пъти в живота си. Обикновено ремонта у дома се свързва с една прашна, неприятна и безкрайна дейност. Хабите много нерви; притеснявате се ще ви стигне ли заделения бюджет; с колко ще набъбне първоначалната сума, поискана от майстора. Крайния резултат не винаги ви удовлетворява. Ето пет от най-често срещаните грешки при организацията на ремонт:

Грешка №1:  Неправилен избор на изпълнител

Най- лошият вариант е изборът на различни майстори за отделните дейности. Обикновено майсторите не се ангажират с доставката на материали, а Вие не сте специалисти какво и колко да доставите. Започва едно купуване, носене и хабене на материалите. Цената на отделната дейност излиза по- ниска, но като натрупаме разходите за целия ремонт се оказва, че сумата е почти колкото офертата на фирмата, а понякога и по- висока. Вашият ангажимент по доставки и наблюдение си остава безплатен. А и няма ли цялостна визия на ремонта, всеки следващ майстор отстранява пропуските на предходния.

Грешка №2: Извършване на ремонт „в последния момент“

От няколко години виждате, че трябва да се извърши ремонт, но все отлагате. Най- често ремонт се започва, притиснати от обстоятелствата- покривът тече, в банята плочките падат . Не сте планирали предварително, а вече няма време, парите са ограничени. Това ви изправя пред ситуация „да закърпим положението“. И така няколко години се наливат не малко пари, докато осъзнаете, че щеше да е по- евтино да направите цялостен ремонт, да решите проблема си и да имате завършено жилище, удобно за ползване.

Грешка №3: Започване на ремонт без предварително изградена цялостна визия

Извършването на ремонт „стая по стая“ или тази година някои дейности, а след година други, е свързано с различни негативи. Причинявате си излишен дискомфорт, прах, шум и присъствието на строителни работници вкъщи по- често от необходимото. Спестяването на разходи днес, води до двойни инвестиции в бъдещето. Примерите са много:

В началото сте запазили вратите, но в последствие, когато стигнете до ремонт на коридора решавате, че би било хубаво да смените и вратите. Това води до ново изкърпване и в ремонтираните вече стаи, много прах и удължаване на процеса.

Извършвате частично ремонт, обикновено видимите дейности- шпакловка и боядисване, но не сменяте ел. инсталацията или не сте предвидили достатъчно контакти. Новите електроуреди са с по- високи мощности и повече на брой. Оказва се, че инсталацията не издържа и следва ново къртене и нов ремонт.

Ремонтирате банята или кухнята, но не сменяте ВиК инсталацията, или сменяте частично, а не по цялото трасе. Това е често срещана грешка- знаете, че са стари, но нали не текат. Да не къртим сега повече.  След година, две се налага ново къртене и възстановяване, но вече новото е станало добре закърпено старо.

Грешка №4: .  Очакването, получената оферта от строителя да е окончателна

Винаги предвиждайте около 5 % непредвидени разходи. Така няма да се стигне до надхвърляне на бюджета и ще получите по- точна крайна стойност за строителство.

Грешка №5: Водещо в избора ни да е цената

Поради ограничения си бюджет собствениците на имоти обикновено търсят най- евтината оферта, без да обръщат внимание на качеството на материалите и професионализма на изпълнителите. Не избирайте най- евтините материали, неизбежно ще имате проблеми. Не допускайте евтини майстори да поставят скъпите ви плочки.

Kак да избегнем тези грешки:

За да избегнете излишни нерви и многото ангажименти планирайте ремонта още преди напълна амортизация  на жилището. Препоръчваме да се спрете на строителна фирма, която след извършен оглед на обекта, се ангажира да изготви оферта, съблюдавайки цялостната визия на ремонта. По време на строителните дейности на обекта е необходим технически ръководител, който да отговоря за изпълнението на всичко договорено. Работата ви със строителна фирма, регистрирана в Централния професионален регистър на строителите, ви дава спокойствие за спазване на гаранционната поддръжка след приключване на обекта. Ако фирмата е въвела стандарти по качество-ISO 9001-2015 ще извършва повишен контрол на материалите и на крайния продукт. Така ще получите по- качествен ремонт, отговарящ на вашата представа за краен резултат.

Ако ви предстои скорошен ремонт и бихте искате да си спестите всички тези грешки, свържете се с нас на телефон 0896697848, за да се запознаем с вашата ситуация и да обсъдим възможните решения.

Към началото