fbpx

Какви грешки допускаме при необходимост от ремонт на скатен покрив?

След първия есенен дъжд много от скатните покриви ни напомнят, че вече повече от 20 г. вярно са ни служили и е време да се погрижим за тях.

Ето и основни грешки,  които се допускат  при вземане на решение за ремонт на скатен покрив:

  1. Да изчакате още няколко години преди да направите ремонта

Колкото по- скоро обърнете внимание и отстраните първия сигнал за теч, толкова по- малко ще бъдат неудобствата и разходите. Понякога това са 2-3 счупени керемиди, няколко не подмазани капака, но ако не се ремонтират веднага, водата системно прониква, дървената конструкция започва да гние и става негодна за ползване.

  1. Имате нов покрив , значи не е необходимо да правите нищо поне 10 г.

Дори и нов, покривът има нужда от поддръжка. Поне веднъж годишно улуците трябва да се почистват. На 2-3 години да се огледа целият покрив за разместени или счупени керемиди, неподмазани капаци, боклуци паднали по покрива.

  1. Пестене от някои ламаринени обшивки

Ламаринената обшивка не е за подценяване. Обикновено покривът започва да тече край комина, от уламата или борда. Затова всички обшивки трябва да са качествено изпълнени с необходимата ширина. Ето и някои детайли:

  • Обшивка на комин
  • Измазване на комин
  • Направа на бетонова шапка на комин
  • Улама от поцинкована ламарина
  • Улуци с казанче
  • Улама с лента за двускатен покрив

Какво трябва да включва ремонтът?

Задължително се обърнете към строителна фирма, която да изпрати техническо лице на място и да огледа покрива.

Ако конструкцията е здрава, не се изисква проект и ремонтът може да започне веднага.

Ако покривът не е ремонтиран с години, вероятно ще има нужда от премахване на керемиди, почистване на покрива от кал, демонтаж на компрометираната дъсчена обшивка и оглеждане на конструкцията на тези места.

След наковаване на новата дъсчена обшивка се полага покривна изолационна мембрана, която не пропуска вода. Прави се двойна скара от летви, която позволява на попадналата върху мембраната вода да се отведе назабавно извън покрива. Разстоянието между мембраната и керемидите позволява по- добра вентилация на покрива. Върху хоризонталните летви се нареждат керемидите. В случай че старите керемиди са здрави, те могат да се използват отново за дълго време. Както вече споменахме, смяната на ламарините е задължителна.

Мога ли да не измажа комините?

Комините трябва да се измажат, за да  се заздрави зидарията и да не влиза вода между обшивката от ламарина и зидарията. Върху комините трябва да се направи бетонова шапка, която да стегне зидарията и ламаринена шапка, която да не позволява да навлиза вода в комина при дъжд.

Ако ви предстои скорошен ремонт или изграждане на нов покрив, свържете се с нас на телефон 0896697848, за да се запознаем с вашата ситуация и да обсъдим най-доброто решение.

Към началото